29 Haziran 2022 Çarşamba

Yeşilçam Beklentilerimiz

Pazartesi günü İstiklal caddesinde yürürken, Yeşilçam sokağı gözüme takıldı. Yeşilçam filmleri ile büyümüş bir neslin mensubu olarak, saniyeler içinde zihnimde bir sürü şey uçuştu. Başlığı pazartesi günü, kendime hatırlatma olarak attım. Ne yazık ki bugün de Cüneyt Arkın’ı kaybettiğimiz haberi geldi. Mekanı cennet olsun. Çok üzgünüm. Çocukluğum, gençliğim avuçlarımın içinden kayıyormuş gibi hissediyorum.

Çocukluğu, gençliği Yeşilçam filmleri ile geçince insanın, hayata yeni nesilden biraz farklı bakarak büyüdük. Hayalimizde hep mutlu sonlar vardı, ister istemez. Saf, temiz, masum bir bakış açısı. Yoğun bir duygusallık, biraz da mantık dışı bir sulu gözlülük. Halen en ufak duygusal bir şeyde gözlerim yaşla dolar.

Fakir oğlan, zengin kız birbirlerine aşık olur. Ya da tam tersi fakir kız, zengin oğlan. Kavuşmaları için oldukça zorlu yollardan geçmeleri gerekir, aşkları ağır sınavlardan geçer. Kötü karakterler sürekli kavuşmalarını baltalamaya çalışır. Bu güzel çiftimizin aşkı tüm bunlara göğüs gerer. Ve filmin sonunda kötü karakterlerin hepsi birer iyilik meleğine dönüşür. Çiftimizin mutlu sona doğru giden yollarını açarlar. Sıcak bir kavuşmayla film sona erer. Tüm film kadrosu bir arada, mutlu.

Bu filmin izleyecileri de hayatın böyle bir şey olduğunu düşünerek büyür. Beklentilerini de bu yönde oluşturur . Zorlu aşamalardan geçebiliriz ama aşkımız mutlu sonla bitecektir. Evlenip, çoluk çocuğa karışacak. Pembe panjurlu evimizin bahçesinde, gülüşüp eğlenen çocuklarımızı seyredeceğiz. Nasıl etkilenmişsem küçükken, büyüyünce hep pembe panjurlu evim olacak sanırdım.

Filmlerde eksik kalan nokta, mutlu sondan sonraki aşamaydı sanırım. Hikayenin sonrasını her zaman izleyicinin hayal dünyasına bıraktılar. Bitiş mutlu olunca, hayalimizde filmin devamıda mutlu mesut kurgulanıyordu. Ta ki, hayatın gerçek yüzü ile karşılaşana kadar. Mutlu sonların devamının farklı ilerleyebileceğini de öğrendik. Yeşilçam beklentilerimiz suya düştü. Ve tabii ki; bir neslin hayalleride böylece suya düşmüş oldu. 

Dipnot: Halen keyifle izliyorum Yeşilçam filmlerini. Tüm Yeşilçam emekçilerine selam olsun. Vefat edenlerin mekanı cennet olsun. Hayatta olanlarada Allah sağlıklı, uzun ömürler versin.

Sevgi ve ışıkla kalın…

Persephone


13 yorum:

  1. Yeşilçam filmlerini hep sevmişimdir. Hangi kanalda denk gelsem mutlaka durur izlerim. Çok acı bir kayıp daha verdik her yerde hüzün vardı Cüneyt Arkın için. Mekanı cennet olsun... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir tadı var eski filmlerin. Mekanı cennet olsun. Sevgiler…

      Sil
  2. Çocukluğum aklıma geliyor benimde yeşilçam filmlerinde, bir de türkçenin düzgün kullanımı çok hoşuma gidiyor, sanki o dönemlerde insanlar daha gerçek, daha samimiymiş gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul türkçesi dedikleri sanırım artık o türkçeyi göremiyoruz. Sevgiler…

      Sil
  3. Yeşilçam filmlerini halen izlerim. Çocukken Ediz Hun'u ben, seveceğim kadını da Hülya Koçyiğit olarak hayal ederdim. Allah rahmet eylesin artık hayatta olmayan tüm Yeşilçam ailesine ve Cüneyt Arkın'a.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filmlerle ne güzel hayaller kurduk. Sevgiler..

      Sil
  4. biz büyüdük ve kirlendi dünya şarkısı aklıma geldi:)
    Yeşilçam özeldir, ne hoş anlatmışsınız.. Cüneyt Arkın haberi üzdü, ışıklar içinde uyusun..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Selamlar, Yeşilçam sokağını uzun yıllar önce bir kez ziyaret etmiştim. Orada sokakla aynı adı taşıyan bir kahvehane görmüştük ama girmemiştik. Sokakla ilgili tek anım budur. 80 öncesi dönem filmlerinde oynayan sevdiğimiz oyuncuları birer birer kaybediyoruz. Yaprak dökümüne Cüneyt Arkın'da katıldı. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  6. ediz hun, filiz akın, tarık akan, en sevdikleriiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum yazdığın isimleri…

      Sil
  7. sıkılmadan baştan baştan izlediğimiz filmler...

    YanıtlaSil
  8. Cüneyt beyin ölümü hepimizi derinden üzdü. O filmlerle büyüyen bir kuşak olarak, bir yanımız hayata inat masum kaldığı için şanslıyız bence :)

    YanıtlaSil