19 Haziran 2022 Pazar

Kime Göre, Neye Göre?

Olayları yaşarken, yaşadıklarımıza dışarıdan bir gözle bakmak çok zordur. Bir film karesini izler gibi, olaylara objektif yaklaşmak bir bakış açısı gerektirir. Bunu başaramıyorsak, en kolay yolu seçeriz. Başkalarını suçlamak!
İnsan, olayları kendi kişisel deneyimleriyle yorumlar. Her bireyin olaylara yorumu, kendi yaşam deneyimlerine dayanır. Ne kadar objektif olduğumuzu düşünsekte, maalesef deneyimlerimiz bakış açımızı etkileyecektir. Kendimizle ilgili farkındalığımız gelişmediyse, konu ile ilgili başkalarını suçlamak insani bir duygu olabilir. Çünkü, insan bir çıkış yolu arar. Bu da hepimiz için doğaldır. Neticede insanız. Kendimizi iyi hissetmeye ihtiyaç duyarız. Her ne kadar doğru olmasa da, kendimizi suçlu hissetmektense başkalarını suçlamak vicdani olarak rahat hissetmemizi sağlar.
İnsanların doğruları, yanlışları yaşadıkları deneyimlere göre değişir. Doğru ya da yanlış. Kime göre, neye göre? Cevap aslında deneyimlerimizde, kültürümüzde gizli. Bu hayatta ne aldıysak, onu yansıtıyoruz. Düşünce şeklimizle, hayatı yorumlayışımızla, olaylara bakış açımızla… 
İşte bu nedenle bu soruyu çok seviyorum; ‘Kime göre, neye göre?’



Sevgi ve ışıkla kalın…
Persephone



6 yorum:

  1. ah çok doğru, herkesin farklı bir tarihsel, kişisel geçmişi var, ondan hep değişir açılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin penceresi kendine göre;) Sevgiler…

      Sil
  2. Kesinlikle katılıyorum ve benim de sıkça kullandıım bir soru cümlesidir.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Ben de çok sık kullanırım,insanların karşısındakine kendi doğrularını dayatmaya çalışmasından haz etmediğimden olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayatmalar çok can sıkıcı. Herkesin fikri kendine. Sevgiler…

      Sil