4 Haziran 2022 Cumartesi

Kitap Yorumu: Bir Doktorun Pandemi Günlükleri


Yazar Hakan Özdemir, 15 Mayıs 1972 Bitlis doğumlu. Babasının mesleği sebebi ile çocukluk yılları farklı illerde geçmiş. İzmir Atatürk Lisesi, Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakültesi sonrasında Cerrahpaşa Göz Hatalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamlamış. 2015 yılında Profesör ünvanını almış ve alanında çok sayıda kitaba yazarlık, editörlük ve çevirmenlik yapmış. Halen İstanbul Bezmialem Vakıf Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Hakan Özdemir evli ve iki çocuk babası.

Kitabın adından anlaşılacağı gibi yazar Hakan Özdemir, pandeminin ilk döneminde covid 19 geçirmiş ve karantina döneminde günlük tutmaya başlamış. İlk günlük tutma deneyimi olmadığını kitabın önsözünden anlıyoruz. İlk günlük denemesi çocukluk yıllarına dayanıyor. Ortaokulu yatılı okuduğu yıllarda babasının hediyesi olan bir deftere kurşun kalemle yazmaya başlıyor. Bu günlüklere ailesine ve evine duyduğu özlemi dile getiren ‘Evden Çok Uzakta’ ismini veriyor. Günlük tutma deneyimi çok uzun sürmüyor. İkinci günlük tutma deneyimi de ilki ile benzer sürelerde son buluyor. Üçüncü denemesi Tıp Fakültesine başladığı ilk yıl. Hayal ve özlemlerini yazdığı için ‘Mavi Günlük’ adını vermiş. Son günlük denemesi ‘Bir Doktorun Pandemi Günlükleri.’ Ve bu günlükte kitap haline getirilerek biz okurların huzuruna sunuluyor.

Kitabı temin etmeden önce kitabın konusu ile ilgili fikrim,  bir hekimin pandemi döneminde neler yaşadığına dair yaşadıklarını anlattığı bir hikaye olduğu idi. Tamamen yanılmışım. Kitabın isminden dolayı beklentim farklı oluşmuş. 

Kitap 26 bölümden oluşan ve her bölümde içinde kaybolduğunuz, heyecanla bir diğerine geçmeyi beklediğiniz bilgilerle dolu ve çok akıcı bir dille anlatılıyor. Bilgiye aç olan benim gibi biri için bulunmaz nimet.

 5. Bölümde kaleme alınan ‘Game Changer’ bölümü beni çok etkiledi. Bölümün kahramanları olimpiyat şampiyonu Dick Fosbury ve House müziğine yeni radikal ritimler getiren Avicii. İki ayrı dünyanın insanını bir araya getiren hayat hikayesi. Başarıları okurken yüzünüzde bir tebessüm, acıları okurken de garip bir hüzün oturuyor insanın yüreğine. Hikaye entegrasyonu öyle güzel yapılmış ki; duygularınız bir iniyor, bir çıkıyor. Eminim bu kitapta ilgi alanınıza göre sizleri de etkileyecek bölümler bulacaksınız.

Ve sözü kitabın arka kapağına bırakıyorum:

‘Bir Doktorun Pandemi Günlükleri’ 26 küçük bölümden oluşuyor. Her bir bölüm, yazarın pandemi süresince tuttuğu günlüklerden derlenmiş vaziyette. Yazar günlüklerinde bize o gün neler yaşadığını anlatmaktan ziyade, o günün zihninde ortaya çıkardığı bağlantıları göz önüne sermeye çalışıyor. Kitabı okurken küçük bir gazete haberinden, Eyfel Kulesi’ne, önemli bir arkeolojik buluntudan. Beatles şarkısına, Nobel Ödülü’nden, Bitcoin’in geleceğine, görünmez bağlantılarla dolu bir dünyayda seyahat ediyorsunuz. Bu seyahatte zaman ya da mekan kısıtlaması yok. Kimi zaman 1500’leri, kimi zaman tarih öncesi dönemi ya da yakın geleceği yaşıyorsunuz… Kimi zaman Şam’ın surlarında ya da Himalaya’ların eteklerinde, kimi zaman Haliç’in orta yerinde ya da Dublin’de bir müzede oluyorsunuz. Leonardo da Vinci’sen, Uğur Şahin’e, Woody Allen’dan, Isaac Newton’a birçok ünlü ismin arka planda kalmış özelliklerini öğrenirken, hemen her bölümde bir miktar bugünü ve pandemiyi hissediyorsunuz.


Kitap: Bir Doktorun Pandemi Günlükleri

Kitabevi: Anadolu Kitabevi

Sayfa sayısı: 136

Hakan Özdemir İntagram hesabı: https://urldefense.com/v3/__https://instagram.com/profhakanozdemir?igshid=YmMyMTA2M2Y=__;!!N3hqHg43uw!rfGNfBZD_K4-Vb8Ki375GVOcSkLcvVY7uPiCp8-dydnufgVqvDDXeA-f_eHrKVgUn80nVV-kNS_uS3-4mptB5rtlpVqD$

Sevgi ve ışıkla kalın…

Persephone 

22 yorum:

  1. Kitabın adını görünce ben de mesleğiyle ilgili sanmıştım. Farklı konulara değinmesi ilgi çekici görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doyurucu, okuması keyifli bir kitap. Bir solukta bitirdim. Sevgiler…

      Sil
  2. güzel bir kitaba benziyor, merak ettim:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Değişikmiş :) Doktor deyince içimi hüzün kaplıyor..hak ettikleri değerin verilmediği meslek gruplarının hepsi gibi incindiler ve gidiyorlar...Neyse konu bu değildi :-))) İlginç bir kitap bu, teşekkürler ve sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah maalesef. Gündem sıkıntılı olunca, algılarımız gündeme odaklıyor hemen:( Ben teşekkür ederim. Sevgiler…

      Sil
  4. İlginç ve okumaya değer bir kitap izlenimi edindim. Okumak isterim. Günlük tutmak aslında çok iyi bir alışkanlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep isteyip de yapmadığım bir şey günlük tutmak. Çok üşeniyorum:( Güzel, tavsiye ederim. Sevgiler…

      Sil
  5. Terste bıraktığı yetmez gibi bir de dönemsel olarak devamlı yolculuğa çıkartıyor. İlgi çekici ve merak uyandıran bir kitap. Tabii burada sunduğunuz özette önemli. Teşekkür ederim, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim. Sevgiler…

      Sil
  6. Bu kitabı okumak isterim, not aldım:) kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Güzel kitapmış okunması lazım. Deep'den gördüm geldim bloğunu bundan sonra hep uğrarım. Bana da beklerim çay bedaveee blog listeme aldım bloğunu :)

    YanıtlaSil
  8. Deep sayesinde blogunuzu kesfettim ve takibe aldim.Kitabida not aldim :)

    YanıtlaSil
  9. Ben de gün gün pandemiyi yazdı zannettim. İlginç bir günlük türü o zaman bu.

    YanıtlaSil
  10. güzel bişey düşünmüş yazan, başarı öykülerini de çok severim ayrıca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kitap Deeep. Tavsiye ederim. Sevgiler…

      Sil