2 Haziran 2022 Perşembe

Anda Kalmak, Anı Yaşamak





En sık duyduğumuz öğütlerden biri; ‘anda kal, anı yaşa!’ Peki söylemesi kolayken, uygulaması bu kadar kolay mı? Kolay olmasa da bu kasınızı güçlendirebilirsiniz.

Zihin sürekli geçmiş ve gelecek arasındaki düşüncelerde yolculuk eder. Geçmişte yaşananlar için üzülmek, gelecek için kaygılanmak bir çoğumuz için sıradandır. İnsan, olumsuza odaklanmakta oldukça başarılı bir varlıktır. Tüm gününüzü harika geçirirsiniz, tam eve mutlu mutlu geliyorsunuzdur, en sevdiğiniz ayakkabınızın topuğu kırılır ve yaşadığınız o harika gün mahvolur. Zihin artık o en sevdiğiniz ayakkabıda kalır. Gün içinde yaşadığınız harika deneyimler, güzel duygular artık bir ayakkabı topuğu sayesinde yok olmuştur.

Geçmiş geçmişte kalmıştır, gelecek ise bilinmezliktir. Bilinmezlik ve beklentiler çok yorucudur. İnsanı yiyip, bitirir. O nedenle anda kalmak, kalabilmek değerlidir. Peki bu kadar bilgiye hakimken anda kalmayı başaramamak, anı yaşayamamak neden? Çünkü; zihinden gün içerisinde 60.000 civarında düşünce geçer ve zihni durdurmak güçtür. Düşünceleri durdurmak için ciddi bir farkındalık gerekir, bu farkındalık içinde emek.  

Anda kalmak için ne yapalım? 

Yaşadığımız anın farkında olalım. Gün içinde 2-3 dakikanızı ayırarak alıştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Yapacaklarınız çok basit aslında. Aldığınız nefese, bedeninize odaklanmak. Vücudunuzu hissetmek, etrafınızdaki sesleri dinlemek. Yemek yerken yediğiniz şeye odaklanmak, aromasını, yapısını hissetmek. Araba kullanırken direksiyonu kavradığınız ellerinizi hissetmek, gaz pedalındaki ayağınızı hissetmek gibi. Bir alışkanlık kazanmak için bilimsel olarak söylenen süre 21 gün. 21 gün aralıksız anda kalma çalışmalarıyla alışkanlık edinebilir, yaşadığınız anaların farkına varabilirsiniz. 

Anda kalabildiğiniz, anı yaşayabildiğiniz güzel bir ömür geçirmeniz dileğiyle…

Sevgi ve ışıkla kalın…

Persephone

11 yorum:

  1. Aslında kolay. Yalnızaca alışkanlık gerektiriyor. Sevgiler…

    YanıtlaSil
  2. Bu alışkanlığı edinmemiz gerekiyor. Denemeye başlayacağım egzersizi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. 21 gün kuralını deniyorum zaman zaman bazı alışkanlıklarımı terbiye etmek için,ya da yeni rutinler kazanmak için gerçekten işe yarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumadıysanız Alışkanlıkların Gücü kitabını tavsiye ederim. Sevgiler…

      Sil
  4. meditasyon yapmak da odaklanma halini arttırıyor... Çok değerli bir yazı, teşekkürler..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meditasyonu rutinime almak istiyorum. Umarım başarırım. Teşekkürler. Sevgiler…

      Sil
  5. Cok fazla düşünce bir anda gelip paragraf oluştururken zihnimde çok zor oluyor ama bende deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetli bir şey ana odaklanmak. Zihin çok fazla uçuşuyor. Sevgiler…

      Sil
  6. ellerini sıkıp açmak, yüzüne tokat atmak filan insanı hayalden düşünceden kurtarıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaa yüze tokat atmak çok etkili olabilir:) Sevgiler…

      Sil