7 Nisan 2014 Pazartesi

SINAV HEYECANI




Bu aralar bir tatlı heyecan var içimde Adı da sınav heyecanı, pek bir eğlenceli...Konuların ağırlığı düşünülürse pek te zaman kalmadı aslında 24 Mayıs’a. Kolları sıvadık, iş sonrası ders çalışmalara. Sağlık Bakanlığı az eğitimli bulmuş sanırım bizleri, düşünmüşler, taşınmışlar biraz daha eğitelim arkadaşları demişler. Hem de ne eğitmek, doktor diploması verecekler bize galibaBir tek cerrahi eğitim eksik, onu da aldık mı dört dörtlüğüz çok şükür... Evelallah öğrettiniz mi cerrahi operasyon da yaparız biz.
Halk sağlığından epidomolojiye, akılcı ilaç kullanımından kişiler arası iletişime, hele bir de farmakoloji var ki değmesin kimse keyfimeToplam yedi ana başlık, yirmi beş konu. Sayfa sayısına bakmayı yüreciğim kaldırmadıO kadar yani.

Prevelans, insidans nasıl hesaplanır, kaba doğum hızı, genel doğurganlık hızı, kaba ölüm hızı, bebek ölüm hızı nedir,  nasıl hesaplanır bugünlerde ki en önemli gündem konularım. Tabii bilimsel çalışmada yapmadan olmaz. Hazırlık planı şart. Konunun seçimi, tanımlanması ve amaçlarının belirlenmesi, konu ile ilgili yazılı/görüntülü kaynakların derlenmesi, araştırma amaç ya da hipotezlerinin belirlenmesi, materyal-metod/gereç-yöntemin belirlenmesi, verilerin toplanması, bilgisayara girilmesi, kalite kontrolünün yapılması, verilerin analizi ve değerlendirilmesi, sonuçların yorumlanması, araştırma sonuçlarının rapor edilmesi lazım, işim çok açıkçası.

Santral Sinir Sisteminden,Kardiyovasküler Sisteme, Kanın pıhtılaşmasından Solunum Sistemine, antimuskariniklerden antivirallare, vitaminlerden hormon ilaçlarına oku oku oku bitmiyorİlk emirde oku oku oku değil mi! Okumak yetse okuyalım tabiGebelikten yenidoğanlara, çocuklardan geriatriye geç geç geç sonu gelmiyor.
Anatomi hooop yut, yetmedi ilaç etki mekanizmalarını ezberle, hastalık teşhis tanı ve tedavisini öğren. Hangi ilaç, hangi besinlerle, hangi ilaçlarla etkileşir, hangi etkin maddeler hangi  hastalıklarda kullanılır. Hangi hastalıkta hangi tedavi yöntemi  uygulanır öğren, dur ama o da yetmez palyatif tedavi mi radikal tedavi mi uygulanacak bir de ona bak bakalım. Tabii bu ilaçların advers etkileri var o da yetmedi bir de kotrendikasyonları var ne yapmalı şimdi? Bir de bu etkin maddeleri gruplara ayırmak lazım öyle ya her biri ayrı bir grup içinde. Benzadiozepinler, barbüratlar, alfa-beta adrenerjik reseptörler, antikoagülanlar, antimuskarinikler, antihipertansifler v.s pıfff yazarken yoruldum yaaaa... Ancak bu kadarını yazabildimDaha yüzlerce etken madde var.

Kendi teşhis ve tanımı kendim koyup kendi tedavimi kendim yapacak noktaya ulaşmak üzereyimSabır. Dopamin, serotonin ve nöradrenalin seviyeleri yerlerde, hafiften demans ta başladı. Ciddi anksiyete belirtileri de var. Hangi ilacı başlasam acaba? Trisiklik başlamayayım onlar eski ilaçlar, MAO’lar da önüne gelen her ilaç, her besinle etkileşiyor yok o da olmaz, en iyisi Selektif Serotonin Reuptake Inhibitörü başlamakHafif insomnia da başladı, yanınada bir sedatif hipnotik eklemek lazım gelir. Benzodiazepin mi alsam yoksa barbürat mı belki de bir H1 antihistaminik reseptörü almalıHafiften gastroözofageal reflü de var, mide mi dayanır bunlaraSinirsel uyarılarla salgılanan mide asidi salgısı sizlere ömürBu strese mide asitimi dayanır haklı olarak.

Pıffff şaka bir yana da hakikaten zorlu bir eğitim hazırlamışlar, sağ olsunlar. İnsanlar alışmamış beni enerjisi düşük görmeye, görenler hey ne oldu sana modundaGayet iyiyim işte ne ola ki. Hayat size güzel arkadaşım ye iç, eğlen, gez. Biz de bu güzel havlarda, öğrenci modunda ders çalışmacaİyiyim iyi, bişeyciğim yok     




Sevgi ve ışıkla kalın...
Persephone




12 yorum:

  1. hmm bayagı yogunsun sen ya :))
    hadi kolay gelsin sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Mavi...Yoğun ve yorgun:))))İnşallah kolay gelir:))

      Sil
  2. Eline, yüreğine sağlık... Bizlerede tercüman olmuşsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince yazdım bişiler:)))Kısa yazdım bi de daha yazacak o kadar çok şey vardı ki:))

      Sil
  3. anladığım kadarıyla konuya oldukça hakimsin canım:) sınavının çok güzel geçeceğine eminim, buraya döktürdüğünü sınav kağıdına yazsan bile geçersin:)
    bir de; "Trisiklik başlamayayım onlar eski ilaçlar" demişsin.. haklısın, s.kli mikli ilaçlara benim de alerjim var!..
    ahanda tıp bilgim buraya kadar:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaa alemsin Alis:)İnşallah dediğin gibi güzel geçer:)))

      Sil
  4. Dua edeyim sanada sınavın iyi geçsin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saol Narkoz:)))Karşılıklı dua edelim şu sınavlar için:)))

      Sil
  5. sen ilaç firmasındasın sanırım?

    YanıtlaSil
  6. Kardiyovasküler kelimesinede bitiyorum ben ya. Ne güzel bir kelime söyleyişi bile güel :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçerdiği konu açısından bakıldığın da pekte öyle değil:)))

      Sil