Cehaletin tek korkusu kadındır. Çünkü, kadın öğrenirse, çocuğuna da öğretir. Emine Supçin |
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.
KAYNAK: VİKİPEDİ
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun...
Sevgi ve ışıkla kalın...
Persephone
Güzel paylaşım, teşekkürler :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim... Sevgiler...
SilKafesteki kadın o kadar anlamlı bir çizim ki, ne çok şey anlatıyor. Yazı ve çizim nasıl da bütünlük kazanmış.
YanıtlaSilDileriz gün gelir tüm dünyada 8 Mart'lar coşkuyla, neşeyle kutlanır.
Umarım Makbule... Bir çok kadın yeterince acı çekti ve çekiyor... Sevgiler...
Silbahar teşekkür ediyorum,yine okumak iyi geldi.kadının ne olduğunu unutanlara da okumak lazım,kadın,erkek herkese!
YanıtlaSilGerçekten lazım... Sevgiler...
SilEvet yine hatırladık sağolasın, çok çekti kadınlar şu hayatta yaa. Erkekler kadınlardan ne istiyor? nedir dertleri? anlamıyorum ben.
YanıtlaSilBen de anlamıyorum ki bir anlasam... Zaten anlayabildek biz kadınlar bütün problemi çözeceğiz... Sevgiler...
Silİki yıl öncesine kadar bilmiyordum ben bunu. Geç öğrendim ama malum ülkemiz hiç öğrenemiyor ben çok geç öğrenmişim çok mu
YanıtlaSilBilmek, öğrenmek gerek bazı şeyleri geç erken fark etmez;) Sevgiler Ladyim...
SilHarika bir paylaşım olmuş, sizi takibe aldım. Ben de sağlıklı yemek kitabı çekilişime beklerim. Sevgiler
YanıtlaSilHoşgeldin Emel:) gelirim tabii:) Sevgiler...
SilBir çok insan bilmiyor biliyor musun? Bana çok garip geliyor bilmeden kutlamaları. Anlam kaçıyor arada =)
YanıtlaSilBen de hatırlatıyım bi didiydim;) Sevgiler...
Silbu çizim kime ait
YanıtlaSilTeşekkürler Persephone.. Gerçekten aydınlatıcı bir yazı.. Bu yıl (2021'de) farklı bir bakış açısı ve anlayışla idarak edilmesi temennisiyle...
YanıtlaSil