22 Temmuz 2014 Salı

ANLAMLI BİR HAYAT YAŞAMAK NEYE MAL OLUR?

Tamamıyla anlamlı bir hayat yaşamak için, şu üç arayış derinden ve girift bir biçimde iç içe geçmiştir:

1. Anlama, Bilgi ve İçgörü arayışı. Herhangi bir günün bu arayışların peşine düşmeden, bunlar için çaba sarf etmeden geçip gitmesine izin verdiğimde, o gün tamamlanmamış sayılır.

2. Erdemli Olmaya Çalışmak (Ahlakımı Geliştirmek): Daha bilge, daha yardımsever ve daha sabırlı olmak.

3. Derin Bir Mutluluk ve İyilik Anlayışı geliştirmek için yalnızca dünyadan ne elde ediyorum, diye düşünmek değil dünyaya ne katıyorum, diye de düşünmek gerekir.

Modern dünyada, bu üç arayış genellikle bağımsız olmak, bağlı olmak hatta birbiriyle çatışma içinde olmak olarak ortaya atılmaktadır. Ancak en derin seviyede, anlam arayışı gerçek mutluluk ve iyilik arayışıyla girift bir biçimde iç içe geçmiştir. Bu arayış ise beni kendiliğinden ahlakımı geliştirmeye yönlendiriyor: Yani zekamı, bilgeliğimi, sağlıklı muhakeme ve objektif gözlem yeteneğimi geliştirmeye yöneltiyor. Dolayısıyla kendimi ve beni kuşatan dünyayı en derin Mutluluk ve İyilik hali olarak hissetmem için olabildiğince zengin ve derin bir anlam arayışı, erdem arayışıyla iç içe geçerek birlikte dokunmuş oluyor.

Kendi zihinlerimizi... İnsanın varoluşunun doğasını...Çevremizdeki insanlarla ilişkimizin ne anlama geldiğini... Çevremizle birleşik bir bütün olduğumuzu... bilmiyorsak bunu nasıl başarabiliriz? Bu üç arayışın bütünü, hayatı en derin ve büyük iyilik ve mutluluk olarak yaşamamız için bize gerekli olan her şeyi kendiliğinden sağlayan şeydir.

Kendi özümüzü, keşfetmemizi baskılayan ve göz ardı eden dünya sistemleri kurduk. Sevgiyi ve manayı, doyumsuz arzuların tatmininde ve daha fazlasını elde etmek için dışsal bir arayış içinde olma yalanları ve illüzyonlarında arayan bir dünya yaşamamız ve yanlış bir mutluluk anlayışı geliştirmiş olmamız dünyamızı, belli başlı bazı delilikler için uyaran (stimulus) tutkusu içinde olmaya ve her türlü bağımlılığın cehennem çukurlarına götürmüştür.

Zengin ve manalı bir hayat yaşamak niyetiyle sükunet içinde zaman geçirmemiz gerekir. Bu hayat yolculuğunda edindiğimiz ve serbest bıraktığımız birçok rolden bağımsız ve öncelikli olan kendi kimliğimize, varlığımıza, özümüze ulaşmak için derin düşünceye, sadeleşmeye, yalnızlığa zaman ayırmamız gerekir.

Gerçek sizi özgürleştirecek mi?

Keşfedilen her gerçek sadece bilgidir. Uygulamaya konulmadığı ve varlığınızla ve hayatınızla bütünleştirilemediği sürece hayatınızın kitap raflarında tozlandıkça tozlanan bilgi olmaktan öteye gidemez. Bizler insanoğluyuz, insan eseri değil. Artık kim olduğumuza dair gerçeği yaşamaya başlamamızın zamanı gelmedi mi?

Gerçek... Sizin her parçanızın benim bir parçam oluşudur.

İllüzyonun sonu...

Gerçeğin ve bize dair yeni öykünün başlangıcı...

Gerçek İçsel Yolculuk
Yazan: Carla Lee Johnston      

Karanlık daha fazla karanlıkla dağıtılamaz. Daha fazla karanlık ancak karanlığı kalınlaştırabilir.
Karanlığı yalnızca ışık giderebilir... Işığı olanlarımız ışıklarını sergilemeli ve sunmalılar ki dünya tümüyle karanlığa gömülmesin.
Thich Nhat Hanh


SEVGİ ve IŞIK'la kalın...
Persephone

8 yorum:

  1. yine silkeledin bizi şöyleeeee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heheee arada silkelenmek iyidir;) Sevgiler...

      Sil
  2. vouvv güzel alıntılar var..
    güzel seçim..
    Gerçek bizi özgürleştirir , evet..
    en azından zihnimizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en azından zihnimizi;) Teşekkür ederim... Sevgiler...

      Sil
  3. Hiçbirimiz gerçekte kim olduğumuzu bilmeden yaşıyoruz..
    Sahiden belki zamanı gelmiştir öğrenmenin :)
    Öpüyorum ki kocaman :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğreneceğiz Şeymacım, başka yolu yok;) Sevgiler... Öptüm kocamaaaann...

      Sil