30 Ocak 2017 Pazartesi

Kitap Yorumu: Anlar mı? Anılar mı? Geriye Kalan


Anlar mı? Anılar mı? Geriye Kalan
Fotoğraf: Persephone

Bu yılbaşında bloglarını takip ettiğim, kitapları olan blog yazarlarının kitaplarını okumaya karar vermiştim. Uzun zamandır ertelemiştim ve eyleme geçmem gerekiyordu. Genelde kitaplarımı İdefix'ten sipariş ederim. Aradığım kitaplardan bir tanesini ne yazık ki İdefix'te bulamadım. Uçun Kuşlar blogunun sahibi Makbule Abalı'nın kitabı ''An'lar mı? Anılar mı? Geriye Kalan'' isimli kitabıydı bu. Makbule hanıma kitabını bulamadığımı, nerede bulabileceğimi sorduğumda, Makbule hanım ''bulamazsan, ben gönderirim kitabı'' demişti. Ama ben ısrarla satın almak istedim. Çünkü; kitabın gelirleri Türkiye Alzheimer Derneği'ne bağışlanmıştı. Benim de bir faydam olsun istedim.
Kitap Pandora kitabevinde vardı. Bir daha ki kitap siparişimde oradan toplu alacaktım listemdeki kitaplarımı ve Makbule hanımın kitabına da bu şekilde kavuşacaktım.
Makbule hanım o kadar ince ki, doğum günü hediyesi olarak kitabını göndermek istediğini söyledi. O kadar mutlu oldum ki, çocuklar gibi şendim kitabın geleceğini duyduğumda. Doğum günüme daha vardı ama bu benim için erken doğum günü sürprizi oldu.
Kitap elime ulaştığında, kitabın yanında öyle değerli, öyle kıymetli bir hediye daha aldım ki el emeği göz nuru, Alzheimer Derneğinde hastalarla atölye eğiticilerinin ortaklaşa yaptıkları bir kitap ayracı. En içten teşekkürlerimi sunuyorum kıymetli hediyeleri için Makbule Abalı'ya.
O kadar uzun yollardan gelmiş ve uzun bir zaman önce okumaya niyetlenip te kitabı okuyamadığım için kitaba kavuştuğum an okumaya başladım.
Makbule Abalı "Uçun Kuşlar" isimli blogun sahibi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Pedagoloji mezunu, uzun yıllar rehber öğretmen olarak çalışmış bir eğitimci.
Makbule Abalı'nın An'lar mı? Anılar mı? Geriye Kalan kitabı, yıllar içinde yazdığı yazılar ve şiirler, günlükler, çalıştığı kurumlarda yazdığı yazılar ve blog yazılarının derlemesinden oluşturulmuş. Kitaptaki yazılarını bölümlere şu şekilde ayırmış:

A. Gençlikteki duygular, düşünceler, yanılgılar.
B. Eğitimden beklentiler, umutlar, çocuklara yönelik düşünceler.
C. Yaşamın içinden küçük dokunuşlar, eleştiriler.
D. Bir dünya gerçeği; Alzheimer ile ilgili yazı, şiir ve öyküler.

Uzun yıllar öğretmenlik yapmış bir öğretmenin penceresinden insana ve olaylara bakıyorsunuz kitapta. Hem düşünüyor hem de sorguluyorsunuz. Kitabın bir çok yerinde; 'Evet ya! Neden böyle olmasın ki?' derken buldum bir çok kez kendimi. Hayatın içinden öyle güzel anlatımlar var ki, konular öyle incelikle işlenmiş ki, okurken pozitif duygularla yükleniyorsunuz. Kitabın son bölümlerini tüylerim diken diken, gözlerim dolu dolu okudum. Bu bölümler Makbule hanımın alzheimer hastası olan annesinin son yıllarında yaşanmışlıklarına ait. Hastalıkla nasıl başa çıkılır, bu hastalıkta hangi zorluklar yaşanır, duygu-durumunuz nasıl olur gözünüzde canlanıyor.
Hayatta neyle karşılaşacağımızı bilmeden bir yaşam sürüyoruz. Bugün sağlıklıyız, peki ya yarın? Her hastalık zorlu, hastaya bakan içinde hasta içinde yaşam zorlaşıyor. İlaçların yetmediği yerde sabır, şefkat ve sevgi devereye giriyor belki de en iyi ilaçlar bunlar...
Makbule Abalı'nın ''Anlar mı? Anılar mı? Geriye Kalan'' kitabından sevdiğim şiirlerinden bir tanesini 1974 yılında yazmış "Doğa Kanunu" isimli şiirini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Doğa Kanunu

Taştı; Duygusuz, anlamsız
Kaldı yıllarca yerinde...
Fırlatıverdiler bir gün denize doğru
Düştü, yer değiştirdi...

Bitkiydi; Işığa, suya tutkun
Uzadı, büyüdü, çiçek açtı...
Baharı özledi hep mevsimlerin ardından
Susuz kaldı bir gün, kurudu...

Çoban köpeği idi
Sürüyü korudu onca yıl...
Hata yaptı bir gün,
Kurtlara yem oldu...

İnsandı; Düşünen, konuşan, gülen, ağlayan
Doğdu, adım attı dünyaya...
Girdi sahneye, bazen maskeli- bazen maskesiz
Türlü rollere büründü yıllarca...
Uydu yaşama; Büyüdü, gelişti ve öldü.
Mezar taşında sadece iki sözcük kaldı;
Doğdu... Öldü...

Makbule Abalı
1974

SEVGİ ve IŞIK'la kalın...
Persephone

39 yorum:

  1. Çalışmaları cilt haline dönüşmüş, kitap olmuş aramızdaki blogger arkadaşların kitap sahibi olmalarına çok seviniyorum. Emeğin somutlaşması olarak geliyor bana bu durum.

    Yine o kadar sevindiğim şey, bu kitapları yine aramızdan blogger arkadaşlarımızın zaman zaman tanıtıyor ve yorumda bulunuyor olması.

    Makbule Abalı kalemi çok kuvvetli bir yazar.

    Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok mutlu oluyorum okumaktan ve yorumlamaktan. Gönlü kitap çıkartmaktan yana olan herkes için hem yol gösterici hem de cesaretlendirici oluyor... Makbule hanımı yıllardır severek izliyor ve kalemini çok seviyorum... Sevgiler...

      Sil
  2. Aynı kararı ben de verip bir an önce siparişleri hazırlamak istiyorum. Geçenlerde kendisinin bloğunda da görmüş kapağı çok beğenmiştim bir numaraya yazıyorum hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir kitap... Vakit kaybetmeden okunmalı;) Bir çok konuda bakış açınıza katkı sağlayacaktır... Sevgiler...

      Sil
  3. Bu ne kadar düşünceli bir davranış ve ne kadar büyük yürekli bir insan.Kendisi gibi hoştur kitabıda.Ve alzheimer bir dünya gerçegi.Çok zor bir hastalığa farkındalık oluşturmak harika bir düsnce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkındalık kazanacağınız bir kitap. Bir çok açıdan anne babalarında fayda göreceğine inanıyorum... Sevgiler...

      Sil
  4. Ben de bu aralar blog arkadaşlarımın kitaplarını okumaya verdim kendimi. Makbule ablanın kitabını bulamadım. Ama not bıraktım, kitap gelince haber verecekler. Şimdi daha da merak ettim. Umarım en yakın zamanda okuma fırsatım olur. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bir an önce kavuşursunuz... Fayda sağlayacağınız bir kitap... Sevgiler...

      Sil
  5. Vayy be Persephone bence sende kitap çıkarmalısın yazıların çok iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim🙏🏻 İnşallah zamanı geldiğinde o da olacak... Sevgiler....

      Sil
  6. Blogda okuma listesine göz gezdirirken birden durakladım. Öyle güzel bir an'dı ki...Hani sevinir, duygulanırsınız, içinizde baharlar açar, bir bahar sayfasında köklü duygular yaşarsınız.
    Kitabı göndermekle ben de çok mutlu oldum. Bu bir mutluluk paylaşımı idi.Kitabı çok içimden gelerek yayına hazırladım. Değer verdiğim insanlardan böyle güzel geriye dönüşler alınca ben de çok mutlu oluyorum.
    Kitap tanıtımını zevkle, severek okudum. O şiiri de çok severim sevgili Bahar.
    Güzel, anlamlı değerlendirmen için başta sana, ayrıca güzel yorumlarıyla katkıda bulunan sevgili Yasemin'e, Naz'a, Prenses'e çok teşekkür ediyorum.
    Gönülden selam-sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yorum yazarken üç arkadaşımızın yorumları vardı. Onlara teşekkür etmiştim.Şimdi tekrar yazma ihtiyacını duydum sevgili Bahar.
      Yorumlarıyla katkıda bulunan sevgili arkadaşlarımıza içten selam-sevgiler.

      Sil
    2. Size ne kadar teşekkür etsem az... İnce ve naif ruhunuz kitabınızda da kendini hissettiriyor. Çok büyük bir keyifle okudum, düşündüm, sorguladım ve öğrendim. O güzel kaleminiz dert görmesin... Sevgiler...

      Sil
  7. Baharcım ne güzel anlatmışsın sevgili Makbule öğretmenimizin kitabını.Henüz nasip olmadı okumak ama aklımda hep.Eminim herkesin okuması gerekenler arasında.Kendisine de sana da kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle herkesin okumadı gerekenler arasında... Okurken keyif alacağınız bir kitap... Sevgiler...

      Sil
  8. Özeti yetti etkilenmeme.. Kesinlikle okuma listeme ekliyoruumm. 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa zamanda okuma şansınız olur😊 Sevgiler...

      Sil
  9. Kitapları olan blog yazarlarının kitaplarını okuyup onlara destek vermeliyiz bence de.Sen de ne güzel yapmışsın :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmaya gönül vermiş, kendi imkanları ile kitap çıkaran tüm blogger arkadaşlara destek olunmalı... Yazdıkları duyurulmalı... Sevgiler...

      Sil
  10. Makbule hanımın değerli yazılarını bloğunda hep okuyorum ancak henüz kitabını alamadım, ilk fırsatta inşallah. Şiiri de çok güzel. Kalemine, yüreğine sağlık olsun. Alzheimer çok zor bir hastalık:( umarım en kısa zamanda aşısı, ilacı bulunur. Senin de kalemine sağlık Bahar'cığım, çok teşekkürler tanıttığın için. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bütün hastalıkların kökü kurutulabilse. Her hastalık zor:( Teşekkür ederim🙏🏻 Sevgiler...

      Sil
  11. Makbule Öğretmenim çok değer verdiğim blog arkadaşlarımızdan birisi, kitabını severek okumuştum. Kendisi çok vefalı ve manevi değerleri önemseyen bir yazar. siz de çok güzel yorumlamışsınız, yazan, üreten insanların daim olsun başarıları :)
    sevgiler ikinize de en kocamanından <3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin🙏🏻 Yazmak, üretmek büyük emek gerektiriyor, bunun kımeti bilinmeli be desteklenmeli. Blog dünyası içinde birbirimize destek olmalı... Sevgiler...

      Sil
  12. Makbule Abalı'nın kitap yazdığını bilmiyordum. Meğer ne çok kitabı olan blog yazarı varmış. Sağlık bir nimet. Değerini bilmiyoruz işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet epey blog yazarının kitabı var. Okuyup, desteklemeli... Sevgiler...

      Sil
  13. Çok güzel bir kitabı ne de güzel yorumlamışsınız. Şiire özelliklede son satırlara bayıldım Makbule hanımın yüreğine sağlık. Kitapevini not ettim en kısa sürede bende almak istiyorum. Makbule hanıma da sizede sevgilerimi yolluyorum ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim🙏🏻 Şiiri ben de çok sevdim... Sevgiler...

      Sil
  14. Gerçekten muhteşem bir dostluk ve paylaşım öyküsü bu.
    Makbule Abalı'yı ayrı seni ayrı tebrik ediyorum
    anlatılanla değil yaşananla örnek olmak bu olsa gerek

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanılmaz güzel duygular hissettim Kadriye... Blog dünyası bir başka... İnsanlar bir şekilde birbirlerinin duygularına dokunuyor, kısmen yapaylıktan uzak... Burada olmaktan ve tüm blogger arkadaşlarımı tanımış olmaktan mutluyum... Teşekkür ederim🙏🏻 Sevgiler...

      Sil
  15. Ne güzel bir amaca hizmet ediyor kitap. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir amaç gerçekten... Bireyler olarak, topluma katkı sağlayacak bir şeyler yapmalıyız. Sevgiler...

      Sil
  16. kitap alırken hep dokunmak istiyorum, sayfalarını açarım, ortasına burnumu dayar önce bir kokusuna bakarım:) kitapevinde yaptığım, kitapların arasında dolaşırken ki ritüelim bu sanırım. İnternetten hiç kitap almadım bu yüzden, almayacağımda böyle giderse:)
    Makbule öğretmenin kitabının başlığı çok ilgimi çekti, özetin ve bilgi verdiğin için çok teşekkür ederim Füsun'cum. Mutlaka edineceğim. Sağol, makbule öğretmenime de en derin sevgi ve saygılarımla buradan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de dokunarak kitap almayı sevenlerdenim. Ancak çok kitap alıyorum ve internet satış fiyatları çok daha uygun oluyor. Bu nedenle artık internet yolunu tercih ediyorum... Makbule hanımın kitabını seveceğinizi düşünüyorum. Sevgiler...

      Sil
  17. daha önce duymamış olduğuma üzüldüğüm bir blog ve blogger. böyle bloggerların kitaplar çıkarması öyle hoşuma gidiyor ki. bizlere de iyi örnek oluyorlar. hemen alıp okumak isterim. ne düşünceliymiş, hem kitabı size göndermesi hem alzheimer vakfına destek. dünyaya böyle iyi yazarlar lazım. :) kitapta çok güzele benziyor. en kısa zamanda temin edip okuyabilmek dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okuma fırsatı bulursunuz. Herkesin kendisi için bir şeyler bulacağı bir kitap... Sevgiler...

      Sil
  18. Doğum günü için gelebilecek en güzel hediye :)) Gelirlerin Alzheimer Derneğine bağışlanması ne kadar ince bir düşünce, ben de okumak isterim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için çok kıymetli bir hediye... Umarım okuma fırsatınız olur... Sevgiler...

      Sil
  19. Çok hoş anlatmışsın :)
    Benim de aklımmda olan kitaplardan :D

    YanıtlaSil