15 Mayıs 2022 Pazar

SANRI


Göz hastalıklarına yakalanan ya da görme kaybı yaşayan insanların yüzde 10 kadarı görsel sanrılar deneyimler. Charles Bonett Sendromu olarak bilinen tuhaf rahatsızlıkta, görme yetilerini kaybeden kişiler, geçek olmadığını bildikleri çiçekler, kuşlar, insanlar, binalar gibi nesneler görmeye başlarlar. 1700’lü yıllarda yaşamış İsviçreli düşünür Charles Bonnet, katarakttan dolayı görüşünü kaybetmekte olan büyükbabasının aslında orada bulunmayan nesneler ve hayvanlarla etkileşim kurmaya çalıştığını fark ettikten sonra tanımlamıştır bu bozukluğu.

Bu sendrom tıp literatüründe yüzyıllardır yer almakla birlikte tanıda sıklıkla gözden kaçar. İki nedenle: Birincisi, çoğu hekimin sendromdan haberdar olmayıp belirtileri bunama olarak yorumlaması; ikincisi, halüsinasyonları görenlerin, gördükleri şeylerin en azından kısmen beynin bir oyunu olduğu bilgisine yenik düşmesi. Bazı araştırmalara göre bu kişilerin çoğu, zihinsel hastalık tanısından korktukları için doktora gördükleri sanrılardan bahsetmemektedirler bile.

Klinisyenlere göre ise bu noktada en önemli şey, hastanın kendisine bir tür gerçeklik testi uygulanarak, gördüğü şeyin sanrı olup olmadığını anlayabilmesidir. Böyle durumlarda rahatsızlık yalancı sanrı olarak adlandırılır. Sanrı görüp görmediğinizi bilmek bazen çok zor olabilir elbette. Şu anda bile masanızın üzerinde bir gümüş kalem sanrısı görüyor ve gerçekliğinden kuşkulanmıyor olabilirsiniz; varlığı ne de olsa akla aykırı değil. Saptanması görece kolay olan sanrılar, gerçekten tuhaf olanlarıdır. Çünkü bildiğimiz kadarıyla sanrı, hepimizin gördüğü sürekli bir şeydir. 

Gördüğümüz üzere, normal algı dediğimiz şey aslında sanrılardan pek de farklı değildir; ikincisinin dış kaynaklı girdilerle sabitleniyor olması dışında. Aslında sanrı dediğimiz şeyi basitçe, sabitlenmemiş görüş olarak tanımlamak da mümkündür.

Kitap: İncognito ‘Beynin Gizli Hayatı’

Yazar: David Eagleman

Sevgi ve Işıkla kalın…

Persepghone

 


12 yorum:

  1. Bu kitabı okurken çok zorlanmış ve çok eğlenmiştim. Çok zorlanmıştım çünkü çok fazla terimsel bilgi içeriyordu. Çok eğlenmiştim çünkü bu bilgileri çok eğlenceli veriyordu. Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef tıp terimleri biraz yoğun. Ben çok zorlanmadım, çalıştığım sektör nedeniyle terimlere aşinalığım yüksek. Gerçekten keyifli ve bilgiseli yüksek:) Teşekkürler. Sevgiler…

      Sil
  2. Bir önceki yazıya yorum yapamadım nedense yorum kısmına basınca blogdan atıyor🤷

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhhh. Bilemedim ki. Uzun zamandır buralardan uzak kaldım. Bir bakarım. Teşekkürler. Sevgiler…

      Sil
  3. Kitap ilgimi çekti bu arada. Ancak dikkat isteyen kitapları kışın daha rahat okuyorum 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok başarılı buldum kitabı. Beynin nasıl çalıştığı ilgi alanınızda ise kesinlikle tavsiye ederim. İçerik çok iyi. Sevgiler…

      Sil
  4. Çok ilginçmiş, böyle bir durumdan haberdar değildim. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Ne ilginç bir kitaptı bu kitap , insanı düşündürüyordu .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok severek okudum. Kafamda yine deli sorular oluştu:) Sevgiler…

      Sil
  6. eagleman ın bütün kitaplarını okuyorum keyifle :)

    YanıtlaSil