7 Aralık 2020 Pazartesi

TEKRAR BASKILAMASI




İnsan neden her şeye hızla uyum sağlama eğiliminde? Bunun nedeni tekrar baskılama olgusudur. Beynimiz bir şeye alıştığında, onu her gördüğünde daha az tepki vermeye başlar. Sizin için yeni olan bir şeyle karşılaştığınızda mesela sizinle sohbet eden bir robot. İlk gördüğünüzde beyniniz büyük bir tepki verecektir, çünkü o sırada yeni bir şeyi kaydetmektedir. Robotu ikinci gördüğünüzde beyniniz daha az tepki verecek, üçüncü kez gördüğünüzde daha da az. Artık sizinle sohbet eden robot, sizin için olağandır. Çünkü o şey artık yeni değildir.

Bir şeye ne kadar aşina olursak ilgimiz o kadar zayıflar. Sık sık anlatılan bir fıkraya her seferinde gülebilir miyiz? Pek sanmıyorum. Bunun nedeni tekrar baskılaması. 

En mutlu gününüzü tekrar tekrar yaşadığınızı düşünün. Bu sizi ne kadar süre mutlu edecek, olaylar etkisini yavaş yavaş yitirmeye başlayacak ve bir anda tekrar baskılaması nedeniyle son bulacak. Çünkü beyin yeni bir şeyler deneyimlenmek isteyecek. 

Beyin aşina olduğu şeylere daha az nöral enerji harcar. Bilinen güven vericidir, ancak beyin dünyasına yeni gerçeklikler katmak ister, yenilik arar ve güncelleme yaptığında heyecan duyar.

Neyse ki beyin böyle bir dürtüye sahip. Yoksa hayatın pek tadı tuzu olmazdı. Her şey sıradanlaşır, yeni heyecanlar ve deneyimler yaşamadan ömrümüz son bulurdu.

Yararlanılan Kaynak: Yaratıcı Tür - David Eagleman

Sevgi ve Işıkla kalın...

Persephone

12 yorum:

  1. eagleman da iyi ivit saoool :) yenilik iyidir yaaaa ayrıcanaa hihihi :)

    YanıtlaSil
  2. Rutin o yüzden bayıyor bizi desene :)

    YanıtlaSil
  3. Evrimin temeli bu aslında. İnsan var olabilmek için aynılığı sıradanlaştırmak zorunda. Bu maddenin zamanda belirlemesiyle de alakalı. Belki tuhaf gelecek ama Tanrı çıkıp ben varım aloo dese 2-3 hafta sonra Tanrı da sıradanlaşır. Ah şu insan, dönemine o kadar sıkıştı ki neye şaşırmayacağına şaşırır hale geldi.

    ve tabii üzerine çok tartışmaya açık bir konu aslında. Saatlerce yazıp konuşulacak türden hem de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh her şey sıradanlaşıyor ki insanoğlu artık çok hızlı tüketir hale geldi. Sevgiler...

      Sil
  4. Evlilik onun için çok zor bir müessese :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))))) yruma geldim, kahkaha attım. Vallahi öyle.

      Sil
    2. Hiç o konuya girmedim Handan:) Evet ne yazık ki öyle. Evliliği ateşleyecek yenilik bulamıyorsa çiftler, sonu pek hayırlı olmuyor:( Sevgiler...

      Sil
  5. Bu çok ilginç. Çünkü beyin hem yenilik, hem macera isterken hem de aynı oranda konfor bölgesinden çıkarılmamak da ister.. Beyin muhteşem bir organ, bir nöropsikolog olarak merakım asla asla sönmüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlıklar olarak o küçük minnak organı bi çözmeyi başaramadık:) Uzmanlık alanım olmasa da çok meraklıyım, seviyorum bu konuları okumayı. Sevgiler...

      Sil
  6. Acılara da dayanabilmemizin sebebi bu sanırım ☺️

    YanıtlaSil