25 Aralık 2016 Pazar

Kitap Yorumu: Metropol Dervişi

Cem Özüak
Fotoğraf: Persephone
Metropol Dervişi yazarı Cem Özüak aslında bir eğitmen. Kendisini keşfetmem de bir eğitim seminerinde oldu. Eğitim 'İkna ve Algı Yönetimi', eğitmen de Cem Özüak'tı. Ve soluksuz dinlediğim, inanılmaz keyif aldığım, kafamda ışıklar yakan bir eğitim oldu. Uzun süredir blogumu takip edenler bilirler bu konulara olan merakımı. Merakımın sebebi ise düşünce şeklimden kaynaklanıyor: ''İnsanlar sosyal varlıklardır, bu nedenle insanı anlamak önemlidir ve insanı anlamakta insan psikolojisini bilmekten geçer.''
Yazılarımın çoğunda farkındalığın önemini vurgularım. Metropol Dervişi de bir farkındalık kitabı. Bu kitapla buluşma hikayem de ilginç oldu. Sevgili Cem Özüak, kitap henüz matbaa aşamasındayken facebook takipçilerine bir sürpriz yaptı; henüz basım aşamasında olan kitap tasarımını, en yakın, ilk tahmini yapan kişiye hediye ediyordu. Sanırım o gün önsezilerim güçlüydü ya da bu kitabı bir şekilde okumam gerekiyordu. Evrende tesadüf diye bir şey yoktur. Tahminim doğru olmasa da kitabı satın alıp mutlaka okuyacaktım ama belki daha sonraki bir zamana erteleyecektim. Olması gereken, olması gereken zamanda olur.    
Metropol dervişi, eğitim kitabı tadında yazılmış, hayatımızla ilgili bir çok noktada yol gösterici nitelikte. Kişisel gelişim kitaplarının aksine bir çok söylem yer alıyor. Bu kitabı bir kişisel gelişim kitabı olarak değerlendirmek yanlış olur daha çok eğitim kitabı. Bir çok başlık altında, çeşitli konulara değinilmiş hayatımızın içinden çıkan bir kitap. Okuyan herkesin mutlaka kendine fayda sağlayacağı değerli bilgiler içeriyor. Okurken şunu hissediyorsunuz; sanki bu kitap benim için yazılmış. O kadar çok tanıdık durum var ki kitapta insanda bu duyguyu uyandırıyor. Bu konulara merakınız varsa mutlaka okuyun, merakınız yoksa da okuyun. Mutlaka kendinize sağlayacak bir fayda bulacaksınız...

Metropol Dervişi

Altı Çizilenler

  • Dertler derya olacak ki bizde bir sandal olalım farkındalık okyanunda.
  • Gerçek koşulsuz sevgi var olan koşulları görmeden sevebilmektir. 
  • Önce yaşa sonra fark edersin.
  • Aşkın doğurabileceği yegane tehlike, o ateşle yanıp kül olduktan sonra divane gibi dolaşıp bu dünya hayatına hiç değer vermeme durumudur.
  • Bilmek mi? Fak etmek mi? Bilmek sadece bilmektir. Farketmek ise anlamak, bildiklerini anlamlandırmaktır.
  • Çin'de kriz iki anlama gelmektedir. Birinci anlamı bildiğimiz kriz. İkinci anlamı ''fırsat''tır. Çünkü Çinliler bilir ki kriz zamanlarında birileri para kaybederken birileri mutlaka kazanacaktır.
  • Önemli olan, olanın kendisi değil, olana yüklediğimiz anlamdır. Tüm bu anlamlar ise toplamda hayatın anlamını oluşturur. Bir çok insan hayatın anlamının mutlu olmak olduğunu zannediyor. Mutluluk bir anlam değil sadece andır.
  • Eski çağlardan beri insanlar gerçeği arıyor, herkes gerçek bilginin peşinde. Ama bilim son birkaç yıldır gerçeğin sabit ve tek olmadığını, gerçeğin zamana, mekana ve gözlemcinin statüsüne bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini söylüyor.
  • Herkes kendi zihninde yarattığı ya da toplumun kendisine aşıladığı gerçekliği yaşıyor.
  • Eskiden büyük balık küçük balığı yerdi. Şimdi ise hızlı olan balığın hayatta kaldığı bir dünyada yaşıyoruz.
  • Hayatta kalmak istiyorsak sürekli öğrenmeliyiz.
  • Amacı olmayan insan gideceği limanı belli olmayan bir gemiye benzer. Gemi ne kadar güçlü olursa olsun, yelkenleri ne kadar büyük olursa olsun gideceği limanı bilmiyorsa açık denizlerde oradan oraya sürüklenecektir.
  • Probleme odaklandığınız müddetçe çözüme ulaşamazsınız. Çünkü çözüm hiçbir zaman problem çemberinin içinde değildir.
  • Ne yazık ki günümüzde toplum değerli olana değil değerli görünene itibar ediyor. Bu da gerçekten değerli olanın değerinin bilinmemesine, değersiz olanınsa çok değerliymiş gibi algılanmasına yol açıyor.
  • Öz'ü bulmak istiyorsak öncelikle kendimizi bulmak, anlamak zorundayız.Kendimizi anladıkça Öz'ü örten perdenin mahiyetini de anlarız. Böylece o perdeyi aralayabiliriz ve Öz ancak o zaman açığa çıkar.     

Arka Kapak

VAZGEÇMENİN GÜCÜ: İSTEYİP SERBEST BIRAKMAKTA GİZLİDİR!
Doktor iğne yaparken bile fazla kasmayın kendinizi diyor. Neden? Çünkü kendini kasarsan iğne vücutta rahatça kılcal damarlara ulaşamaz. Kendini serbest bırakmadığın zaman akamazsın. Akış ancak rahat ortamda gerçekleşir.
Metropol Dervişi yeni bir bilinç için yazıldı çünkü bugünün farkındalıkları yarınlara ışık olacaktır. Bu kitapta, içinde bulunduğumuz aptallık çağında nasıl daha akıllıca yaşayabileceğimizin tarifini bulacaksınız ve değişime bu sefer gerçekten çok daha fazla yaklaşacaksınız.

Kitap: Metropol Dervişi
Yazar: Cem Özüak
Sayfa: 223
Destek Yayınları
Cem Özüak Blog Sayfası: http://cemozuak.blogspot.com.tr

SEVGİ ve IŞIK'la kalın...
Persephone

31 yorum:

  1. Yazarı ve kitabını ilk kez duydum. Böyle kitapların çok katkısı oluyor. Çok teşekkürler. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın ilk kitabı ve yeni çıktı... O nedenle duymamış olmanız doğal... Ben bu tür kitapları da okumayı seviyorum... Sevgiler...

      Sil
  2. Arka kapak ne güzel yazılmış. Kitaptan alıntılar da insanda okuma isteği uyandırıyor.
    Teşekkürler. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için... Sevgiler...

      Sil
  3. Bu kitabı internette görmüştüm sadece ismi çok farklı geldi ve alıp okusak bu kitabı dedim. Sizin bu yazıyı yazmanız benim daha önce görmem ve yazınıza denk gelmem tesadüf değil. Hayat tesadüflerden değil Tevafuklardan oluşur. Kaleminize sağlık Sevgiler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki bu kitabı okumalısınız... Ben ona inanıyorum. Hayat enteresan bir şekilde ihtiyacımız olanı bize sunuyor. Bazen görmezden geliyor bazen de görüyoruz;) Sevgiler...

      Sil
  4. Kitabı ve yazarı ilk defa duyuyorum. Ama kitabın içinden paylastiklarin hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap... İnsana bir şeyler katan kirapları seviyorum ki bu kitapta onlardan biri... Yazarın ilk kitabı, duymamanız doğal... Sevgiler...

      Sil
  5. Persephone blog başlığı resmin çok hoşuma gidiyor ya. Değişek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğluşumun emeği❤️ Oğlum yaptı, o yüzden kimselere vermem😊 Sevgiler...

      Sil
  6. İlk kez duyduğum bir yazar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın ilk kitabı, duymamanız doğal... Sevgiler...

      Sil
  7. Altı çizilenleri sevdim :)) Yazarı ben de ilk defa duyuyorum.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın ilk kitabı o seveple duymayışınız doğal😊 Bu tarz kitaplar okumayı da seviyorsanız, vakit ayırmaya değer... Sevgiler...

      Sil
  8. Kitabin ismi çok ilginç geldi. Yeni bir kitapta alınmalı okunulmali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle okuyabileceğiniz bir kitap... Sevgiler...

      Sil
  9. Ben de ilk kez duydum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız değilsin... Bugün kitabının siparişini verdim. Okuyunca yorumlayacağım... Sevgiler...

      Sil
  10. "Metropol Dervişi" çok vurucu ;)
    Eğitim kitabı okumayalı uzun zaman oldu, aralara değişik tarzlar serpiştirmek hoşuma gidiyor, kitap alıntıları da merakımı celbetti, okumak istiyorum...
    Güzel bir incelemeydi, kaleminize sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyif alarak okuyacağınıza inanıyorum... Teşekkürler🙏🏻 Sevgiler...

      Sil
  11. Bence de evrende tesadüf diye bir şey yok. Ve böyle olması kitabın değerini de arttırmış olmalı.. ;)) Darısı başıma :))))))

    YanıtlaSil
  12. Altı çizilenler kısmın hep çok ilgimi çekiyor ve bana hep çok şey katıyor. Yüreğine sağlık canım

    YanıtlaSil
  13. kitabın ismi ne güzelmiiiş :)

    YanıtlaSil
  14. Kitaplardan nedense uzaklaşmıştım bir zaman. Benim ilgimi çeken doğal olan. İçinden geldiği gibi yazılan. Yazarın fikir, his ve davranışlarını bir bütün olarak ifade eden her kitap benim için büyük bir anlam. Dolayısıyla merakımı daha da arttıran bu paylaşımla önümü daha açık görebiliyorum diyebilirim. Takipteyim sizi. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle okuyacağınıza inanıyorum... Sevgiler...

      Sil
  15. Kitabı daha önce görmemiştim, alıntılar çok iyiydi, okunmaya değer :)
    Saygılarımla, efendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap yeni, duymamış olmanız doğal... Sevgiler...

      Sil
  16. Metropol dervişi ne demek ? Güzele benziyo

    YanıtlaSil
  17. Yeni birşey yok. Hep aunı argümanlar

    YanıtlaSil