24 Aralık 2014 Çarşamba

MUTLULUK ARAYIŞI

Bütün zamanlarda iyi insanlar hakikatte bütün bağlardan müstağnidirler. İlahi yolda olanlar, arzuları için boş sözler sarf etmezler. Zevk veya ızdırap geldiğinde, bilge olan zevkin ve ızdırabın üstünde kalır. 
             Buda

Olayların olmalarını istediğiniz gibi olması için çabalamayın, bunun yerine oldukları gibi olmalarını isteyin, o zaman yaşamınız yolunda gidecektir.
Epiktetos

Mutluluğu parayla ve güçle satın alabiliyor olsaydık, muhtemelen Tevrat'ın Vaiz bölümünü kaleme alan kişinin başı göğe ermiş olurdu. Bu bölüm Kudüslü bir kralın geçmişteki mutluluk ve tatmin arayışını yad etmesini anlatır. Kral, servetinde saadetin izini sürerek kendini bir ''tatmin sınavı''na çeker:

Büyük işler yaptım; kendim için evler inşa ettim, bağlar yetiştirdim, kendime bahçeler ve parklar yaptım ve türlü meyve ağaçları diktim... Ayrıca, Kudüs'te benden öncekilerden daha büyük koyun ve sığır sürülerim oldu. Kendi gümüş ve altınlarımı ve kralların ve eyaletlerin hazinelerini elde ettim; hem kadın hem de erkek şarkıcılarım, bedensel hazlarım ve çok sayıda cariyem oldu. Böylece fevkalade biri haline geldim. Kudüs'te benden önce var olan herkesi gölgede bıraktım; bilgeliği de elden bırakmadım. Gözlerimin arzu ettiğini onlardan esirgemedim. (Vaiz 2:4-10)
Fakat orta yaş bunalımının ilk belirtileriyle birlikte bir anda her şey anlamsızlaşır:
Sonra ellerimle yaptığım her şeyi ve onları yaparken çektiğim zahmeti düşündüm ve tekrar her şey beyhude ve rüzgarı kovalamaya kalkışmak gibi geldi; aslında güneşin altında kazanılacak hiçbir şey yokmuş.(Vaiz 2:11)
Kral geçmiş hayatında nasıl kendisini çok çalışmaya, öğrenmeye ve şaraba verdiğini anlatır. Ama hiçbirine kanaat etmemiş; yaşamının bir hayvanınkinden daha gerçek bir değeri veya amacı olmadığı duygusunu içinden atamamıştır. Kralın derdini, Buda ve Stoacı filozof Epiktetos gayet iyi açıklar: Mutluluğun peşinden koşma. Budizm ve Stoacılık felsefesine göre dünyevi mal mülk veya arzularımıza karşılık veren bir dünya arayışına girmek, rüzgarı kovalamaya kalkışmakla aynı anlama gelir. İnsan mutluluğu, yalnızca dünyevi nesnelerle bağlarını kopararak ve kendini razı olmaya adayarak, kendi içinde bulabilir. (Elbette Stoacılar ve Budistler de ilişki kurabilir, iş ve mal-mülk sahibi olabilir ama onları kaybettiklerinde hayal kırıklığı yaşamamk için, onlarla duygusal bağ kurmamalıdır.) Bu fikir, İkinci Bölüm'de ele aldığımız hakikat öğretisinin bir uzantısıdır:
''Yaşam onu nasıl varsayıyorsanız öyledir ve şu anki düşüncelerimiz yarınki hayatımızı hazırlar.''  Ama psikoloji alanındaki son araştırmaları inceleyince, Buda ve Epiktetos'un fazla ileri gitmiş olabileceğini anlıyoruz. Bazı şeyler, uğruna çabalamaya değer ve neye odaklanacağımızı bilirsek, dışsal şeylerle de epey mutlu olabiliriz.



ALINTI
Mutluluk Varsayımı
Yazar: Jonathan Haidt



SEVGİ ve IŞIK'la kalın...
Persephone 

20 yorum:

  1. düşüncelerimizin hayatımıza fazlaca etkisi var evet.bunu farkında olup düşüncelerimizi yönlendirirsek çok güzel şeyler yaşayabiliriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru odak, hedef düşünceler hayatımızı güzelleştirir... Sevgiler...

      Sil
  2. Bu sabah kendimi daha iyi hissettirecek ve labirentimde yön levhası görevi göreek başka ne okuyabilirdim ki?
    Teşekkürler ve sevgiler kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana, böyle iyi hisler yarattıysam.. Ben teşekkür ederim... Sevgiler...

      Sil
  3. çok güzelmiş bu yazı ya. biliyor musun bir kitapta heresin dünya üzerinde bir asıl amacı olduğunu ve bizim bunu bazen göremediğimizi söylüyordu. halbuki karşımıza sık sık çıkan bir şeymiş. Açıkçası ben göremedim. Ama kendime bir amaç bulalı tam sekiz yıl oluyor. Diğer insanların amacı ne bilmem ama benim ki sadece mutlu olmak. aa ne kolay diyeni gördüm ama gerçek anlamda mutluluğu yakalayan insan bir iki tane

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu dünyada her birimizin bir yaşam amacı var, bunu keşfetmesi zor, biraz çaba gerektiriyor... Belki kendimizi dinlemeye biraz zaman ayırmalı, mutlu olmakta bir amaç olabilir, ancak kitabın bahsettiği farklı bir şey... Bu dünyada olma sebebimizin ne olduğundan bahsediyor olmalı... Mutluluğun daim olsun canım... Sevgiler...

      Sil
  4. şu anki düşüncelerim inşallah yarınki hayatımı hazırlıyordur

    güseldi , sevdimmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırlıyordur minik mini merak etme;) Güzel şeyler düşün, güzel şeyler olsun;) Sevgiler...

      Sil
  5. "Gerçekten mutlu bir insanı ararsanız, onu ancak bir tekne yaparken, bir senfoni yazarken, oğlunu eğitirken, bahçesinde yıldız çiçekleri yetiştirirken ya da Gobi Çölü'nde dinozor yumurtası ararken bulursunuz. Onu kaloriferin altına kaçan yaka düğmesini arar gibi mutluluk ararken bulamazsınız"
    W.Beran Wolfe

    Sözünü çok severim ben de:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Handan;
      Ben de çok sevdim, teşekkürler... Sevgiler...

      Sil
  6. napıyoruuz kişisel gelişiyoruuuz di miii :)

    YanıtlaSil
  7. merhaba,

    blogunuzu blog keşif etkinliğinde buldum, takibe aldım. sizi de bloguma beklerim. http://makyajcigeldihanim.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Makyajcı Geldi Hanım;
      Hoşgeldin:) Aldım blogunu takibe... Sevgiler...

      Sil
  8. bak işte bu yazın son yazımdaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deep:))) Yapabilmeyi çok isterim, böylesine güzel bir konuda yardımcı olmak büyük keyif verir bana... Beni de düşündüğün için çoook teşekkürler:) Sevgiler...

      Sil
  9. Merhaba :) Sizi blog keşif etkinliği sayesinde keşfedip takibe aldım banada beklerim :)
    suslusirine.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Süslü Şirine; hoşgeldin:) Sevgiler...

      Sil
  10. Mutluluk arayarak bulunmuyor belkide, belkide beklemek gerekiyor ne dersiniz?

    YanıtlaSil