27 Temmuz 2016 Çarşamba

Sosyal Yatırım Sayesinde Hayatta Kalmak ve Serpilmek

Sosyal desteğe duyduğumuz ihtiyaç yalnızca kafamızın içinde değildir. Evrim psikologları sosyal bağlar ve ilişkiler kurmaya duyduğumuz ihtiyacın biyolojik yapımızın bir parçası olduğunu söylemektedirler. Olumlu bir sosyal bağ kurduğumuzda salgılanan haz verici oksitosin hormonu huzursuzluğumuzu azaltarak odaklanma yetimizi arttırır. Her sosyal bağlantı kardiyovasküler, nöro-endokrin ve bağışıklık sistemlerimizi güçlendirir, dolayısıyla ne kadar fazla bağ kurarsak o kadar sağlıklı hale geliriz.
Sosyal destek için öyle bir biyolojik ihtiyacımız vardır ki bedenimiz onsuz düzgün çalışmaz. Örneğin sosyal temasın olmayışı bir yetişkinin kan basıncına 30 puan ekleyebilmektedir. Chicago Üniversite'sinde psikolog olan John Caicoppo 'Yalnızlık' adlı ufuk açıcı kitabında otuz yıldan fazla bir zamana yayılan çalışmaları derlemiştir. Cacioppo kitabında sosyal bağlantıların yoksunluğunun bazı hastalıklar kadar ölümcül olabileceğini ortaya koymuştur. Doğal olarak bu durum fizyolojik açıdan da zarar vermektedir. 24.000 çalışan üzerinde yapılmış olan ulusal bir araştırmanın sonuçları, sosyal bağı zayıf olan kişilerin, sosyal bağları güçlü olanlara oranla iki ya da üç kat daha fazla depresyon yaşadığını ortaya koymuştur.
Diğer yandan, sağlam bir sosyal desteğe sahip olduğumuzda daha dayanıklı hale geliriz, hatta bu durum hayat süremizi bile etkileyebilmektedir. Bir araştırmada kalp krizi geçirdikten sonraki altı ay boyunca duygusal destek alan kişilerin, almayanlardan üç kat daha fazla yaşama şansına sahip oldukları ortaya konmuştur. Meme kanseri destek gruplarının ameliyat olan katılımcıların yaşamını iki kat uzattığı bir araştırmayla ortaya konmuştur. Araştırmacılar sosyal desteğin kişilerin yaşam süresinde sigara içmek, yüksek tansiyon, obezite ve spor kadar etkililolduğunu göstermişlerdir. Bir grup doktorun ifade ettiği üzere, 'Bir cankurtaran botunu denize indirirken kimse mobilyaları saklayıp yiyecekleri denize atmaz. Eğer insan hayatının bir bölümünden vazgeçmek zorundaysa bir arkadaşla geçirilen zaman listenin en sonunda olmalıdır: Hayatta kalmak için bu bağ gereklidir.' Denizdeyken yalnızca sala değil, saldaki arkadaşlarına da sarılanların suyun üzerinde kalacakları görünmektedir.


Kitap: Mutluluk Avantajı
Yazar: Shawn Achor


SEVGİ ve IŞIK'la kalın...
Persephone
      

8 yorum:

  1. Çok haklısın, bir insan yalnızsa ve konu komşu akrabalarla vs. görüşmüyorsa çabuk ölüyor:( o yüzden emekli olan, boşanmış tek başına yaşayanlar emekli arkadaşlarıyla her hafta buluşmalı yahut kahvede tavla bile oynasa kardır diyorum vakit geçirmeli, evde kukumav kuşu gibi olmuyor. Çok yararlı bir paylaşım, eline sağlık.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. paylaşmak lazım yaşamı, yoksa yaşamın da pek anlamı kalmıyor... sonuçta insan sosyal bir varlık... sevgiler...

      Sil
  2. Takipteyim, sizi de beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki uğrarım Siyah Adam... Hoşgeldin... Sevgiler...

      Sil
  3. Deeptone sayesinde keşfettim bloğunuzu ve sayenizde oksitosin hormonum arttı ;) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba... Hoşgeldiniz... Uğrayacağım... Sevgiler...

      Sil
  4. Çok güzel bir paylaşım olmuş hepsine bakıldığında Moral moral benimde başıma minik çaplı bir durum gelmişti. Allahtan Kriz yönetimini sakinleştirme durumlarını bilen birilerinin yanında olması gayet güzel bir durum Türkiyede ki yaklaşım biraz daha farklı ama artık olucak o kadar diyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mayıs Yağmuru... İnşallah ülkemizdeki yakllaşımda olumlu yönde iyileşir... Sevgiler...

      Sil