8 Haziran 2017 Perşembe

Neden Canlıyız?

Sorgulayan: Yaşıyoruz ama neden yaşadığımızı bilmiyoruz. Bir çoğumuza yaşamın hiçbir anlamı yokmuş gibi geliyor. Bize yaşamımızın anlamını ve amacını söyleyebilir misiniz?
Krishnamurti: Şimdi, neden bu soruyu soruyorsunuz? Niçin yaşamın anlamını, yaşamın amacını benim size söylememi istiyorsunuz? Yaşamla ne demek istiyoruz? Yaşamın bir anlamı, bir amacı var mıdır? Yaşamın anlamı, yaşamın amacı ta kendisi değil midir? Daha fazla neyi istiyoruz? Yaşamımız bizi tatmin etmiyor, sürekli aynı şeyleri yapıp durduğumuz için hayatımız o kadar boş, o kadar zevksiz, o kadar monoton ki, yaptıklarımızın ötesinde daha fazla bir şeyler istiyoruz. Günlük hayatımız çok boş, çok donuk, çok anlamsız, çok sıkıcı, dayanılmaz derecede ahmakça olduğundan, yaşamın daha fazla anlamı olması gerektiğini düşünüyor, o nedenle de bu soruyu soruyoruz. Elbette ki hayatı dolu dolu yaşayan, her şeyi olduğu gibi gören ve elinde olanlarla hoşnut olan bir insanın kafası karışık değildir; nettir, o nedenle de hayatın amacının ne olduğunu sormaz. Onun için yaşamanın kendisi hem başlangıçtır, hem de son. Bizim zorluğumuz, hayatımız boş olduğundan, yaşamımıza bir amaç bulmak ve ona ulaşmaya çalışmaktır. Böyle bir yaşam amacı sadece, her türlü gerçekten yoksun basit bir şeyin faaliyetidir; yaşamın amacı aptal, donuk bir zihin ve boş bir yürek tarafından arandığında, o amaç boş olacaktır. Onun için amacımız yaşamımızı parayla ve maddi şeylerle değil, içsel olarak nasıl zenginleştireceğimizdir -ki bu da gizli saklı bir şey değildir. Yaşamın amacı mutlu olmak, Tanrıya ulaşmaktır dediğiniz zaman, o Tanrıya ulaşma arzusu kesinlikle yaşamdan bir kaçıştır ve sizin Tanrınız bilinen bir şeydir. Sadece bildiğiniz bir şeye doğru yol alabilirsiniz; Tanrı dediğiniz şeye erişmek için bir merdiven inşa edersiniz, o kesinlikle Tanrı değildir. Gerçek, yaşamakla anlaşılır, kaçmakla değil. Yaşamın amacını aradığınızda, gerçekte yaşamın ne olduğunu anlamıyor, ondan kaçıyorsunuz. Yaşam ilişkidir, yaşam ilişki içindeki harekettir; ilişkiyi anlamadığımda ya da ilişki karmaşık olduğunda, daha yüksek bir anlam ararım. Yaşamlarımız neden bu kadar boş? Neden bu kadar yalnızız ve yılgınız? Çünkü hiçbir zaman kendi içimize bakmadık ve kendimizi anlamadık. Bu yaşamın bildiğimiz tek şey olduğunu ve o nedenle de her yönüyle ve tamamen anlaşılması gerektiğini hiçbir zaman kendimize itiraf etmiyoruz. Kendimizden kaçmayı tercih ediyoruz, onun için de yaşamın amacını ilişkinin uzağında arıyoruz. Eğer eylemi -ki insanlarla, mal, mülke, inanç ve fikirlerle olan ilişkimizdir- anlamaya başlarsak, o zaman ilişkinin kendi ödülünü de beraberinde getirdiğini göreceğiz. Aramanız gerekmez. Bu sevgiyi aramak gibidir. Arayarak sevgiyi bulabilir misiniz? Sevgi ekilemez. Sevgiyi sadece ilişkide bulacaksınız, ilişkinin dışında değil; sevgisiz olduğumuzdandır ki yaşamın bir amacının olmasını isteriz. Sevgi olduğunda -ki bu bizim kendi sonsuzluğumuzdur- o zaman Tanrıyı arayış yoktur, çünkü sevgi Tanrıdır.
Zihnimiz ayrıntılar ve batıl fısıltılarla dolu olduğundan yaşamımız bu kadar boştur ve onun içindir ki kendimizin ötesinde bir amaç ararız. Yaşamın amacını bulmak için kendimizin kapısından içeri girmeliyiz; bilinçli veya bilinçdışı olarak şeylerle olduğu gibi yüzleşmekten kaçınırız ve onun için de Tanrının bize daha ötelerde bir kapı açmasını isteriz. Yaşamın amacıyla ilgili bu soru sadece sevmeyenlere sorulur. Sevgi sadece eylemde bulunabilir; eylem de ilişkidir.

Kitap: Hayatınızla Ne Yapmak İstiyorsunuz?
Yazar: Krishnamurti

SEVGİ ve IŞIK'la kalın...

Persephone

24 yorum:









  1. Yazı çok güzel, tanrı gerçekten var mı emin değilim, varsa güçlünün güçsüzü yemesi üzerine bir evren kurduğuna göre duyguları olan bir tanrı değil gibime geliyor...:(ölmeden önce neredeydik bilemiyoruz, bir yerde miydik o da belli değil, öldükten sonra bir yere gidecek miyiz? O da kesin değil. Ama eğer gideceksek bilincimiz yine açık olacaksa sanırım yaşamın amacını ancak o zaman yani öldükten sonra anlayacağız diye düşünüyorum:))))
    Sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında her şey bir bilinmezlik... Gerçekçi gözlerle baktığımızda hiçbir şey bilmediğimizinde farkına varıyoruz. Yalnızca bildiğimizi varsayıyoruz... Ben yazının aksine bir yaşam amacımızın olduğunu düşünüyorum:) Yazar ben gibi düşünenlere eleştirel bir yaklaşım sunuyor. Farlı bakış açılarına, görüşlere yer vermeyi seviyorum:) Sevgiler...

      Sil
  2. Çok güzel bir alıntıymış, kitabı inceleyeceğim şimdi. Sorgulayan'ın sorduğu soruları zaman zaman, özellikle sınav dönemlerinde soruyorum. Belki de gerçekten yaşamanın amacı yaşamın ta kendisidir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerimiz oluşurken çevresel etmenlerden fazladıyla etkileniyoruz. Belki de yaşamın bir amacı olduğu çok fazla empoze edildi ve böyle kabullendik:) Dediğin gibi yaşamın amacı yaşamın ta kendisi belki de;) Kitap güzel, tavsiye ederim... Sevgiler...

      Sil
  3. Çok guzel bir yazı.. sorgulayanın soruları şahane..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman benim de sorduğum sırlar, tabii kendi kendime:) Karşımda bir Krishnamurti yok:)) Sevgiler...

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. ilgi alanınıza girmiyor olabilir tabii:) Sevgiler...

      Sil
  5. İnsan yaşamın anlamını bulmak için değil, yaşamak için yaratılmış, diye bir cümle vardı, o aklıma geldi.

    YanıtlaSil
  6. O kadar ezbere bir hayat yaşıyoruz ki, zaten sahip olduğumuz her şeyi başka yerlerde aramaya kalkıyoruz hayat boyu.Çok anlamlı bir paylaşım.Çok teşekkürler.Ve tabii ki, tanrı; sevgidir ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh doğduğumuz an itibarı ile nasıl yaşamamız gerektiği ezberletiliyor:) Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için... Sevgiler...

      Sil
  7. Yaratılanı severim yaratandan ötürü sözünü anımsattı yazın bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyan herkesde farklı çağrışımlar yaratmış... Sevgiler...

      Sil
  8. Güzel hatırlatmalar içeren bir kitapmış. Hatırlatmalara,sevginin varlığının geröekliğine sıkça ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde iyi olabilir bunu okumak.

    Sevgiler Bahar'cım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim Kadriye'cim. Güzel kitap... Sevgiler...

      Sil
  9. Bayildim mutlaka bakacagim eline saglik:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyif alınarak okunabilecek bir kitap... Sevgiler...

      Sil
  10. güzel bir özet olmuş dikkatimi çekti

    YanıtlaSil
  11. krişnamurti hastasıyım yaaa hela bak yaşam kitabı adlı kitabının özellikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam kitabını görmüştüm listelerinde, ne yazık ki kitabı bulamadım internette:( Farklı bir yazar, sevdim ben de... Sevgiler...

      Sil
  12. Alıntıya göre ilginç bir kitap yazara ait hiç bir kitabı okumadım bir göz atayım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okuduğum ilk kitabı... Okunmaya değer... Sevgiler...

      Sil