28 Aralık 2015 Pazartesi

Kitap Yorumu: Kendime Düşünceler - Marcus Aurelius Antoninus


marcus aurelius antoninus




M.S. 121'de Roma'da doğan Marcus Aurelius M.S. 161'de Roma imparatoru oldu.Tarihte az rastlanılır olan İmparator - Filozof Marcus Aurelius, stoacı düşünceden etkilendiği 12 kitaptan oluşan eseri Kendime Düşünceler'i, 170 - 180 yılları arasında askeri harekatlar sırasında yunanca olarak kağıda döker. Kitabı basmak amacıyla değil, kendine notlar olarak yazmıştır.  
Stoacılar için insanın temel amacı mutluluktur. Mutluluğa ulaşmak içinse doğaya uygun yaşamak gerekir.
Marcus Aurelius Kendime Düşünceler'i stoacı felsefinin süzgecinden geçirerek notlarını düşüyor. Bir insanın her sabah uyanıp aynaya bakarak kendisiyle yüzleşmesi gibi kendisiyle yüzleşiyor Marcus ve vicdanını sorguluyor.
Kendime Düşünceler; 1. kitap Marcus'un hayatına anlam katan herkese ve her şeye teşekkürle başlıyor ve 12. kitap sonuna kadar kendine öğütler ve düşünceleri ile devam ediyor.
Kendime Düşünceler; yaşam kılavuzu niteliğinde bir kitap. Bir başucu kitabı.

12 Kitaptan oluşan Kendime Düşünceler'den alıntılar:
  • Dostlarına özen göstermeyi, onları sıkmamayı, ne de onlara düşkünlük göstermeyi; her durumda kendi kendine yetmeyi ve dinginliği. İleriye bakmayı, her şeyi, en önemli ayrıntıları bile düzenlemeyi, ama bunun gösterişsizce yapmayı... Her şeyde ölçülü ve kararlı olmayı, yeniliklere karşı kabaca davranmamayı ne de bunlar için yanıp tutuşmayı.
  • Başkalarının ruhunda olup bitenlerin ayrımına varamadığı için mutsuz olan bir insana rastlamak zordur; ama kendi ruhunun devinimlerinin ayırımına varmayan bir insanın mutsuz olması kaçınılmazdır.
  • Hiçbir zaman istemine karşı, bencilce, düşüncesizce ya da gönülsüzce davranma; birbirine karşıt nedenler sürüklemesin seni; düşünceni allayıp pullayarak güzelleştirmeye çalışma. Fazla konuşmaktan, gereğinden fazla işe karışmaktan kaçın... İçin huzur dolu olsun, başkalarının sağlayabileceği yardıma ya da dinginliğe gereksinimin olmasın. Kısaca dimdik durmalısın, başkaları ayakta tutmamalı seni.
  • Şeyleri, fikrini zorla kabul ettirmek isteyen kimsenin yargıladığı ya da senin onları yargılamanı istediği gibi değil, gerçekte olduğu  gibi gör.
  • Her zaman mutlu yaşayabilirsin, çünkü doğru yolu izlemek, ona göre düşünmek ve davranmak senin elindedir. Şu iki ilke Tanrı'nın ve insanların ve her ussal yaratığın ruhlarının ortak niteliğidir; başkalarının seni engellemesine izin verme, kendi iyiliğini doğruyu istemekte ve doğru davranmakta ara ve arzularını buna göre sınırlandır.
  • Bir şeyi başarmak sana zor geliyorsa, bunun insan yeteneğini aşan bir şey olduğunu düşünme hemen; tersine, bir şey olanaklı ve insanın yapabileceği bir şeyse, senin de onu başarabileceğini düşün.
  • Olmayan şeyleri varmışlar gibi düşünme, var olan şeyler arasından en hoşuna gidenleri seç, eğer olmasalardı, onları nasıl isteyeceğini düşün. Ama sahip olmaktan mutluluk duyduğun şeyleri aşırı değerlendimemeye alıştır kendini; yoksa onları bir gün yitirirsen sarsılırsın.
  • Kendi kendime acı vermek yaraşmaz bana, çünkü başkasına hiçbir zaman isteyerek acı vermedim.
  • Utanmazın biri seni incitirse, hemen şunu sor kendine: ''Dünyada utanmazların bulunmaması olanaklı mıdır?'' Olanaksızdır. Öyleyse olanaksız olanı isteme; çünkü bu insan da dünyada var olması kaçınılmaz olan utanmazlardan biridir. Bu düşünceyi, bir hırsızla, bir hamle, ya da başka bir kötü insanla karşılaştığında da aklında tut, çünkü bu tür insanların var olmalarının olanaksızlığını anımsar anımsamaz,  onlara daha kolay katlanırsın.
  • Birinin yaptığı her eylemde, kendi kendine: ''Bu adam bu eylemiyle neyi amaçlıyor?'' diye sormaya alıştır kendini, olabildiğince. Ama kendinden başla; önce kendini incele.
  • Birisi beni küçümseyecek mi? Varsın küçümsesin. Ama ben kendi adıma kimsenin küçümsenecek bir şey yaptığımı ya da söylediğimi görmemesi için özen gösteririm. Birisi benden nefret mi edecek? Varsın etsin. Ama ben herkese karşı iyiliksever ve iyi niyetli olmayı sürdüreceğim, özellikle de  o kişiye hatasını göstermeye hazır olacağım; ama onu kınayarak ya da sabrımla ona gösteriş yapmaksızın, içtenlikli ve sevecen bir biçimde yapacağım buınu, tıpkı ünlü Phocion gibi; eğer olduğundan başka türlü görünmüyorsa. Çünkü insan, tanrılara hiçbir şeye öfkelnmeye ya da yakınmaya eğilimli olmayan birisi gibi görünmek için yüreğinin derinliklerinde böyle olmalıdır. Çünkü şu anda doğana uygun olanı yapıyorsan, evrensel doğa için uygun olanı şu ya da bu yolla ortak yararını gerçekleştirilmesi için çaba harcayan bir insan gibi hoşnutlukla karşılıyorsan, başına ne kötülük gelebilir?
  • Her şey senin düşüncene bağlı; düşüncen de sana. Bunun için, istediğin zaman düşünceni ortadan kaldır, burnu döner dönmez, dingin bir denizde, tek bir dalganın bile olmadığı bir koyda bulursun kendini.     
Kitap: Kendime Düşünceler
Yazar: Marcus Aurelius Antoninus
Çeviri: Ceyda Eskin
Sayfa: 142
Oda Yayınları


SEVGİ ve IŞIK'la kalın...
Persephone
   

40 yorum:

  1. Yıllar önce çok severek okuduğum kitaplardan. Pek çok satırını çizerek, arkadaşlarımla paylaşarak, düşünerek, tartışarak okuduğum iz bırakan eserlerden. Acaba sonraki yıllarda kaç baskı yapmıştır? Keşke günümüzde de kaynak kitap olarak okutulsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edindiğim bilgiye göre Amerika'da çok satan kitaplardan olmasına karşı maalesef Türkiye'de satışları pek parlak değilmiş. Benim okuduğum 2.Baskıydı... Gerçekten kaynak kitap niteliğinde. Ben de pek çok satırını çizerek okudum. Her kitaptan seçtiğim bir paragrafı paylaştım. Üzerine çok düşünülecek, çok tartışılacak bir kitap... Sevgiler...

      Sil
  2. Bu kitap benim hep başucumda durur :)

    YanıtlaSil
  3. Uzun zaman önce alıp severek okuduğum bir kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yeni okudum. Okumakta bu kadar geç kalmış olmam ğzücü:( Sevgiler...

      Sil
  4. amanın çok güzelmiş bu kitap,mutlaka okumam lazım
    sağol persephonemmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumamak kayıp, mutlaka oku minik minim... Sevgiler...

      Sil
  5. Onca yıl önceden yazılmış ama günümüze de ne kadar uyuyor...özellikle utanmazlarla ilgili kısmı çok beğendim. Çok teşekkürler. Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okurken aynı şeyi düşündüm. Adam bu kitabı M.S.170 - 180 arası yazmış ama sanki daha dün yazmış gibi... Her yazdığı bugün de geçerli... İnsanlık bir arpa boyu yol almamış:) Ben teşekkür ederim... Sevgiler...

      Sil
  6. Bloğunuzu çok beğendim ve takibe aldım ben de bloğuma beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... Hoşgeldiniz... Tabii uğrarım... Sevgiler...

      Sil
  7. bahar,teşekkür ediyorum.bu satırlar okuyan herkesin yaşamında tutunacak dalları gösteriyor.doğrusu okumamıştım,şimdi not aldım okunacaklar listesine.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Havva'cım... Yol gösterici bir kitap... Mutlu yıllar... Öperim çoook... Sevgiler...

      Sil
    2. siparişimi verdim,yarın alacağım kitapçımdan,sonra yazıcam:))

      Sil
    3. Merakla bekliyorum kitapla ilgili yorumunu... Keyifli okumalar... Sevgiler...

      Sil
  8. ne güzel kitaplar okuyorsun alıntılar kısmı çok iyii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Maviye İz Süren... Mutlu yıllar... Sevgiler...

      Sil
  9. Sanırım kitabı hiç görmemişim, hemen notumu alıyorum, teşekkür ederim bana yeni kitap kazandırdığın için :)) Bir de mutlu yıllaar! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ziyaretime geldiğin için... Sana da mutlu yıllar... Sevgiler...

      Sil
  10. hemen almalı, hemen okumalı o halde.Özetini çok sevdim, daha kimbilir neler var içinde. Çok teşekkürler paylaşttığın için füsuncum.

    Mutlu seneler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten tavsiye ederim... Teşekkür ederim... Size ve ailenize de mutlu seneler dilerim... Sevgiler...

      Sil
  11. Gelişen, değişen sadece teknoloji ve ona bağlı olarak kullandığımız araç-gereç, konut, giyecek ve besinler. Binlerce yıl önce mağarada yaşayan insan nasıl düşünüyorsa, nasıl korkuyorsa, nasıl tuzaklar kuruyorsa hala insan aynı insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan da değişim göstermiş bence ama pek olumlu yönde olduğunu söyleyemem... Baz anlamda ilk insanla benzer özelliklerimiz var o kadar... Sevgiler...

      Sil
  12. Çok güzel bi kitap

    YanıtlaSil
  13. Yalom'un Günübirlik Hayatlar kitabında duymuştum ilk kez yazarı, ordan beri aklımda.
    Alıntılar da çok güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı biliyordum ama ben de Yalom'un Günübirlik Hayatlar kitabında görüp, aldım kitabı;) İçeriği ilgimi çekmişti... Aldığıma değdi:) Sevgiler...

      Sil
  14. Türkiye'de felsefe kitapları eğer pop değilse asla parlayamaz ki.En azından bloglar var,bilmeyenlere fikir oluyor böyle.Bu aralar benimde Tanrılar Okulu radarımda:) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanrılar Okulu'nu okuyalı epey oldu... Tanrılar Okulu'da çok etkilendiğim kitaplardan biri... Sevgiler...

      Sil
  15. adamın ne havalı ismi var yaaa okuyunca bile ürküyor insan adamın ismini. :) kitabı varmış he :) nerden aklına geldi ki bu kitabı okumak sölesenee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeşitliliği seviyorum ki;) Yalom'un Günübirlik Hayatlar kitabında alıntılar vardı, ilgimi çekti. Hemen aldım, okudum:) Sevgiler...

      Sil
  16. Farklı kitap denenebilir

    YanıtlaSil
  17. mimledim kaçtımmmm :))

    YanıtlaSil
  18. Altı çizilen kısımları ilaç gibi geldi, sağolasın varolasın Persephone...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim uğradığın için... Sevgiler...

      Sil
  19. Arkadaşlar, yukarıdaki kitaptaki öğretileri filimde kendine uygulayan 2017 yılı antonio Banderas filmi. Şiddetle tavsiye ederim. Bende kitabı merak edip araştırırken burayı buldum.

    https://www.hdfilmcehennemi.com/acts-of-vengeance-film-izle/8/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de filmi merak ettim. İzleyeceğim. Teşekkürler... Sevgiler...

      Sil